Κοσμοφυΐα – εργαστήριο δημιουργικής γραφής και λογοτεχνικής εξερεύνησης. Με αφετηρία την πλούσια αφηγηματική κληρονομιά – από τα Αργοναυτικά έως τις φωνές της σύγχρονης δυστοπίας – και με εργαλείο τη γραφή, το εργαστήριο εστιάζει στην κατασκευή και αποδόμηση δυστοπικών κόσμων.
Μέσα από ένα πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μελέτη, βιωματική δημιουργία και λογοτεχνική επιμέλεια, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες καλούνται να συνδιαλλαγούν με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Να στοχαστούν, να πειραματιστούν και να αρθρώσουν φωνές αντίστασης, απώλειας και επιβίωσης.
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη λογοτεχνία ως ζωντανό εργαλείο έκφρασης, μνήμης και κοινωνικού στοχασμού. Στο σταυροδρόμι τέχνης και ιστορίας, η Κοσμοφυΐα γεννά νέους κόσμους – όχι για να δραπετεύσουμε από τον δικό μας, αλλά για να τον κατανοήσουμε βαθύτερα.
Χορηγός:
Υφυπουργείο Πολιτισμού
Ένα δια ζώσης εργαστήριο που ενισχύει την άμεση αλληλεπίδραση και δημιουργική συμμετοχή με δομημένο τρόπο έτσι ώστε οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες να εξοικειωθούν με τα βασικά στοιχεία της δυστοπικής αφήγησης, να αποκτήσουν έναυσμα για συγγραφή πρωτότυπων κειμένων με έμπνευση από τις ιστορικές και λογοτεχνικές αναφορές και να ενθαρρυνθούν από ένα υποστηρικτικό και φιλικό περιβάλλον για την ανταλλαγή ιδεών μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες.
Μετά την ολοκλήρωσή του εργαστηρίου πραγματοποιείται λογοτεχνική επιμέλεια των κειμένων που θα παραχθούν. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν περαιτέρω τα έργα τους, με τη βοήθεια ειδικών στον τομέα της λογοτεχνίας και της επιμέλειας. Στόχος είναι η ανάδειξη του προσωπικού ύφους κάθε δημιουργού, η βελτίωση της δομής και η εμβάθυνση στη θεματολογία της δυστοπίας.
Αντλώντας έμπνευση από το ποιητικό έπος των Αργοναυτικών – αποσπάσματα - (Απολλώνιος ο Ρόδιος, 3ος αιώνας π.Χ.), χρησιμοποιώντας σύγχρονα λογοτεχνικά παραδείγματα (Γ. Ζαμιάτιν, Φ.Κ. Ντικ, Σ. Λεμ) – αποσπάσματα - αλλά και μέσα από το οπτικό ερέθισμα δυστοπικών εικόνων, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες αναλύουν την κατασκευή μιας δυστοπίας στη λογοτεχνία, εμπνέονται και εφαρμόζουν τεχνικές στη δική τους γραφή.
Βιβλιογραφία:
Απολλώνιος Ρόδιος. (2010). Αργοναυτικά (μτφρ. Θεοδώρα Κοντάρη). Αθήνα: Επίκεντρο.
Ζαμιάτιν, Γ. (2008). Εμείς (μτφρ. Άρης Αλεξάνδρου). Αθήνα: Κάκτος. (Πρωτότυπο έργο: 1924)
Λεμ, Στ. (2009). Σολάρις (μτφρ. Κατερίνα Σχινά). Αθήνα: Πόλις. (Πρωτότυπο έργο: 1961)
Ντικ, Φ. Κ. (2016). Τα ανδροειδή ονειρεύονται ηλεκτρικά πρόβατα; (μτφρ. Χριστίνα Μανιά). Αθήνα: Κέδρος. (Πρωτότυπο έργο: 1968)
Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες, μέσα από καθοδήγηση και ανάλυση των παραπάνω παραδειγμάτων, καλούνται να δημιουργήσουν τους δικούς τους δυστοπικούς κόσμους. Το εργαστήριο θα ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη και τη βαθύτερη κατανόηση της δυστοπικής αφήγησης, ενώ οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα χρησιμοποιήσουν στοιχεία που προκύπτουν τόσο από τις λογοτεχνικές πηγές όσο και από προσωπικές εμπειρίες ή σκέψεις για το παρόν και το μέλλον. Οι δυστοπικές εικόνες και οι θεματικές της απώλειας, της αντίστασης και της επιβίωσης θα είναι κεντρικές στον σχεδιασμό των αφηγήσεων.
Xορηγός